Cloaking

Hvad er cloaking?

Cloaking er en teknik indenfor søgemaskineoptimering, hvor man præsenterer almindelige besøgende for et resultat, mens søgemaskinernes crawlere præsenteres for et andet resultat.

På denne måde kan man snyde søgemaskinerne til at tro, at der er A på den givne side, mens der i virkeligheden er B.

Cloaking er en såkaldt “Black hat” metode, da det overtræder Googles retningslinjer. Det er derfor også noget som Google slår hårdt ned på. Det var mere udbredt nogle år tilbage, da Google ikke var lige så dygtige til at opfange det. Det er dog ikke udbredt ligeså meget den dag i dag, da søgemaskinerne er blevet bedre til at opdage cloaking.

Hvordan laves cloaking?

Der findes flere forskellige måder at cloake på:

  • User-agent cloakig
  • IP baseret cloaking
  • HTTP accept-language header cloaking
  • JavaScript cloaking
  • HTTP_REFERER cloaking

“White-hat cloaking”

Historisk set har cloaking altid været en black-hat metode. I år 2018 åbnede Google dog op for, det de kalder “Dynamic Rendering”, hvilket faktisk basalt set er cloaking.

Her præsenterer man nemlig søgemaskinerne for en udgave af ens hjemmeside, mens besøgende får en anden udgave serveret. Det er dog ikke så sort/hvidt, som det lyder.

Dynamic rendering blev nemlig introduceret af Google for, at søgemaskinerne bedre kan forstå de såkaldte “app.js” sider, hvor størstedelen af indholdet bliver indlæst via JavaScript. Det er nemlig ikke altid, at Google kører JavaScript af, på de sider de crawler.

Har man vigtigt indhold, der bliver indlæst via JavaScript er dette derfor et problem.

Med Dynamic Rendering kan man derfor sørge for at JavaScript allerede er kørt af på den side søgemaskinernes crawlere bliver præsenteret for. Hos almindelige besøgende sker denne rendering derimod client-side, og altså først et kort stykke tid efter at siden er blevet tilgået

Se evt. nedenstående illustration som viser hvordan dette koncept fungerer:

Simon Nielsen
CCO & Partner
📱 + 45 60 40 10 04

Vil du høre mere? Bliv ringet op